Sprawdzian wiadomości i umiejętności z pierwszej pomocy przedmedycznej (edukacja prozdrowotna w szkole podstawowej) (do programu nauczania przyrody wydawnictwa "Żak") ZESTAW A Imię i nazwisko:.................................................................. 1. Przyporządkuj poszczególnym urazom po 1 właściwej czynności z zakresu udzielania pierwszej pomocy. A) utrata przytomności -. ........... B) oparzenie -. ........... C) zwichnięcie nogi -. ........... D) zatrzymanie akcji serca -. ........... 1 - unieruchomienie kończyny 2 - zatamowanie krwawienia 3 - ułożenie w pozycji bocznej ustalonej 4 - masaż serca 5 - sztuczne oddychanie 6 - schłodzenie zimną wodą 2. Wyznacz kolejność czynności, które należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy w przypadku zranienia przedramienia. A) zranione miejsce owinąć bandażem zwykłym -. ........... B) obmyć okolice rany wodą utlenioną -. ........... C) kończynę unieść do góry -. ........... D) na ranę położyć opatrunek wyjałowiony -. ........... E) zranione miejsce owinąć opaską elastyczną -. ........... 3. Wpisz pod rysunkami litery oznaczające właściwe substancje. A) substancja trująca B) substancja radioaktywna C) substancja silnie żrąca D) substancja łatwopalna 4. Wyjaśnij, dlaczego w przypadku krwawienia z nosa nie wolno odchylać głowy do tyłu. .............................................................................. .............................................................................. .............................................................................. .............................................................................. 5. Wyjaśnij, na czym polega udzielenie pierwszej pomocy osobie, która doznała porażenia słonecznego. ........................................................................... ........................................................................... ........................................................................... ........................................................................... 6. Jesteś świadkiem wypadku drogowego i musisz wezwać policję. Zadzwonisz więc pod numer: A) 999 B) 998 C) 997 D) 992 7. Przed założeniem opatrunku okolice rany należy przemyć: A) rivanolem B) altacetem C) spirytusem salicylowym D) wodą utlenioną 8. Na ból brzucha zastosujesz: A) jodynę B) krople żołądkowe C) rivanol D) apap 9. Krótkotrwała utrata przytomności na skutek przejściowego niedokrwienia mózgu, to: A) uczulenie C) udar B) omdlenie D) zawał 10. W przypadku zapalenia się odzieży na poszkodowanym należy: A) ugasić płomień gaśnicą proszkową lub śniegową B) ugasić płomień wodą C) przewrócić palącego się na ziemię i owinąć kocem lub ręcznikiem D) postarać się zdjąć z niego odzież 11. Jak unieruchamiamy złamaną kończynę? A) zawijamy bandażem miejsce złamania B) stosujemy okłady z altacetu C) unieruchamiamy kończynę z dwoma sąsiednimi stawami do deseczki D) przenosimy poszkodowanego na twarde podłoże 12. Gdy osoba zemdleje należy: A) posadzić na krześle z opuszczonymi rękoma B) ułożyć na wznak z nogami uniesionymi do góry C) dla ocucenia podać zimny napój D) cucić uderzając lekko po twarzy i rękach 13. Gdy na ciele zauważysz kleszcza, najlepiej będzie gdy: A) posmarujesz tłuszczem i poczekasz aż sam odpadnie B) posmarujesz go jodyną C) wyrwiesz pincetą, a ranę przemyjesz wodą utlenioną i zakleisz plastrem D) poczekasz aż sam wyjdzie ZESTAW B Imię i nazwisko:.................................................................. 1. Przyporządkuj poszczególnym urazom po 1 właściwej czynności z zakresu udzielania pierwszej pomocy. A) złamanie ręki-. ........... B) udar słoneczny -. ........... C) utrata przytomności -. ........... D) zatrzymanie oddechu -. ........... 1 - masaż serca 2 - ułożenie w pozycji bocznej ustalonej 3 - zimny wilgotny kompres 4 - zatamowanie krwotoku 5 - unieruchomienie kończyny 6 - sztuczne oddychanie 2. Wyznacz kolejność czynności, które należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy w przypadku zatrucia pokarmowego nieświeżą żywnością. A) położyć poszkodowanego -. ........... B) zabezpieczyć do badania resztki jedzenia lub treść żołądkową -. ........... C) podać do picia osoloną lub osłodzoną wodę -. ........... D) okryć kocem i kontrolować czynności życiowe -. ........... E) spowodować wymioty -. ........... 3. Wpisz pod rysunkami litery oznaczające właściwe substancje. A) substancja trująca B) substancja radioaktywna C) substancja silnie żrąca D) substancja łatwopalna 4. Wyjaśnij, dlaczego należy zdjąć wszystkie ozdoby z oparzonej części ciała. .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... 5. Wyjaśnij, co zrobisz jeżeli zauważysz wczepionego w skórę kleszcza. .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... 6. Jesteś świadkiem wypadku i musisz wezwać pogotowie ratunkowe. Zadzwonisz więc pod numer: A) 992 B) 997 C) 998 D) 999 7. Bezpośrednio na ranę należy położyć: A) watę B) gazę wyjałowioną C) ligninę D) bandaż 8. Na ból brzucha zastosujesz: A) krople miętowe B) altacet C) ibuprom D) aspirynę 9. Na miejsca stłuczone należy stosować okłady z: A) altacetu B) rivanolu C) wody utlenionej D) nadmanganianu potasu 10. Krótkotrwała utrata przytomności na skutek przejściowego niedokrwienia mózgu, to: A) omdlenie B) udar C) zawał D) uczulenie 11. Gdy osoba zemdleje należy: A) dla ocucenia podać zimny napój B) cucić uderzając lekko po twarzy i rękach C) ułożyć na wznak z nogami uniesionymi do góry D) posadzić na krześle z opuszczonymi rękoma 12. W przypadku zapalenia się odzieży na poszkodowanym należy: A) przewrócić palącego się na ziemię i owinąć kocem lub ręcznikiem B) postarać się zdjąć z niego odzież C) ugasić płomień wodą D) ugasić płomień gaśnicą proszkową lub śniegową 13. Temblak jest to: A) opatrunek głowy B) unieruchomienie zgiętej w łokciu ręki C) opatrunek usztywniający nogę D) maseczka do sztucznego oddychania odowiska, b) zakłócenie obiegu materii w ekosystemie, c) mechaniczne niszczenie powierzchni Ziemi przez różne czynniki. 49. Kwaśne deszcze działają negatywnie na: a) zabytkowe obiekty kamienne, b) częstotliwość opadów deszczu, c) amplitudę wahań temperatury. 50. Najmniej zanieczyszczeń powietrza podczas procesu spalania wytwarza: a) węgiel kamienny, b) gaz ziemny, c) olej opałowy. Karta odpowiedzi 1. c 11. b 21. c 31. c 41. b 2. a 12. b 22. a 32. b 42. a 3. b 13. c 23. a 33. c 43. b 4. a 14. a 24. c 34. c 44. a 5. b 15. c 25. b 35. b 45. c 6. c 16. a 26. a 36. b 46. a 7. b 17. b 27. a 37. a 47. c 8. b 18. b 28. c 38. a 48. c 9. a 19. a 29. b 39. a 49. a 10. c 20. c 30. a 40. b 50. b Opracowanie: mgr Piotr Iwaniuk nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 37 w Białymstoku Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.
Uprzedziłam wcześniej mojego partnera Piotra, że będziemy zadawać sobie wzajemnie 36 pytań dr Arona i że to taka zabawa. Zgodził się. Najpierw zjedliśmy po pucharku lodów czekoladowo-waniliowych i wypiliśmy kawę, po czym przystąpiliśmy do testu . Test postanowiliśmy wykonać , aby sprawdzić, jak na nas on wpłynie. poniedziałek, 01 sierpień 2022Liczba wyników dla zapytania 'pierwsza pomoc': 534 Numery alarmowe Teleturniejwg Elkam Klasa 1 pierwsza pomoc Polski Przyroda Pierwsza Pomoc Testwg Stempakkacper Technikum Edukacja do bezpieczeństwa Pierwsza pomoc Krzyżówkawg Sylwiakowalska Klasa 3 Pierwsza pomoc Testwg Bogaczyk Klasa 2 Polski pierwsza pomoc Testwg Magdabrenko Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 wf Pierwsza pomoc Koło fortunywg Edbszpital EDB Test Pierwsza Pomoc Testwg Weronika88 Medyczne harce Koło fortunywg Paulakepa13 Klasa 1 Klasa 2 Klasa 3 Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 Gimnazjum Liceum BHP pierwsza pomoc Pierwsza pomoc Testwg Oldak Wychowanie Fizyczne Pierwsza pomoc Testwg Nikodem45 Pierwsza pomoc w różnych przypadkach Testwg Awieczorek Klasa 8 edukacja dla bezpieczeństwa pierwsza pomoc Pierwsza pomoc Znajdź słowowg Jakub18 Pierwsza pomoc Połącz w parywg Kazekziolkowski Pierwsza pomoc przedmedyczna-krzyżówka Krzyżówkawg Katarzynat1 Klasa 7 Wychowanie Fizyczne Pierwsza Pomoc Przedmedyczna Pierwsza Pomoc Znajdź paręwg Agnieszkacukier Dorośli Pierwsza pomoc Odkryj kartywg Naataliagru Zerówka Klasa 1 Klasa 2 Klasa 3 Pierwsza pomoc Brakujące słowowg Marwan2004 Technikum Pierwsza pomoc Krzyżówkawg Dorotalukaszewi Klasa 2 Klasa 3 Pierwsza pomoc Testwg Delfin140381 Krótki quiz z pierwszej pomocy. Testwg Szychaa Technikum Edukacja dla bezpieczeństwa Pierwsza pomoc Pierwsza pomoc Testwg Kicker69 Klasa 7 wf Pierwsza pomoc Odkryj kartywg Marialakoma00 *Pierwsza Pomoc* Testwg Mateuszduras693 Technikum Pierwsza pomoc Testwg Malgorzataspt Klasa 5 WF Pierwsza Pomoc Testwg Darmatlosz Pierwsza pomoc Testwg Kicker69 Test pierwsza pomoc Testwg Gorzkowska Liceum Technikum EDB Pierwsza Pomoc Znajdź słowowg Joannamichalak2 PIERWSZA POMOC Połącz w parywg U65685704 Klasa 1 Klasa 2 Klasa 3 Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 EDB Pierwsza pomoc Testwg Mizgalskaanna Pierwsza pomoc Znajdź słowowg Kacperliski2003 Technikum Pierwsza pomoc Prawda czy fałszwg Vader4868 #$Pierwsza pomoc Krzyżówkawg Konrad4 Pierwsza pomoc Połącz w parywg Olaaa Pierwsza pomoc Testwg Martsp1 Pierwsza pomoc Koło fortunywg Gosiakskrzypcza Pierwsza pomoc Znajdź słowowg Maja272 Pierwsza pomoc Znajdź paręwg Kacpercukiernik klasa 1 BWP zawodówka edb pierwsza pomoc Znajdź słowowg Michalszewczyk1 Pierwsza pomoc :) Krzyżówkawg Krzysioxd3 pierwsza pomoc Porządkowaniewg Dominik32 pierwsza pomoc Testwg Szymonkukulka Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 Gimnazjum Dorośli Liceum Technikum edb Pierwsza pomoc Testwg Darek3ddi3s3l Technikum EDB Pierwsza pomoc Sortowanie według grupwg Iwonad26 Klasa 8 Edukacja bezpieczeństwa Pierwsza pomoc Testwg Lruszkowska11 Pierwsza Pomoc Testwg Jarekgawel WF Pierwsza pomoc Testwg Sebastian4213124124 Pierwsza Pomoc Krzyżówkawg Bartekkubiak Technikum Pierwsza pomoc Testwg Beatadunowska68 PIERWSZA POMOC Testwg Uka116 Pierwsza pomoc Testwg U13617651 Klasa 8 Pierwsza pomoc Testwg Adamczakaneta Pierwsza pomoc - krzyżówka Krzyżówkawg Adam16112004 Klasa 8 Liceum Technikum Edukacja dla bezpieczeństwa pierwsza pomoc Połącz w parywg Emilian Pierwsza pomoc Testwg U24864368 Klasa 2 Edukacja bezpieczeństwa RKO pierwsza pomoc Testwg Jaknowa Klasa 8 edb Pierwsza pomoc Testwg Malgorzatareich Technikum pierwsza pomoc Krzyżówkawg Polchlopeklukas branżówka edb pierwsza pomoc Krzyżówkawg Kwvinjop04 Pierwsza pomoc Testwg PcielewiczTest Pierwsza Pomoc Edb (1) Filip Florczyk. Przyroda kl. 4 rozdział 5 Odkrywamy tajemnice zdrowia Test - ekowydruk Pełne Opracowanie Pytań Na Kolokwium Czy potrafiłbyś udzielić pomocy komuś, kto stracił przytomność na ulicy? Czy wiesz, jak wykonać masaż serca? Co zrobisz, gdy będziesz świadkiem ataku padaczki? Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, czy potrafiłbyś poprawnie udzielić pomocy. Taką wiedzę posiadają nawet przedszkolaki! Zapisz się na kurs pierwszej pomocy. Kiepsko! Twoja wiedza jest znikoma. Musisz się podszkolić! Twój wynik nie zachwyca. Każdy powinien wiedzieć, jak udzielić pierwszej pomocy. Pewnie masz za sobą kurs pierwszej pomocy, ale warto uzupełnić swoją wiedzę. Musisz uzupełnić swoją wiedzę, ale nie jest źle! Zapisz się na kurs pierwszej pomocy, by przypomnieć sobie niektóre zasady. Gratulacje! Osoby w twoim otoczeniu mogą czuć się bezpieczne. Twój wynik: • • • • • • • • • • • • • • • 1 / 15 Pod jaki numer zadzwonisz, gdy zauważysz osobę nieprzytomną? Źródło: Fotolia 998 999 992 997 2 / 15 Widzisz kobietę w zaawansowanej ciąży, która nagle traci przytomność. Sprawdziłeś, że oddycha. Co robisz dalej? Źródło: Pexels Położę ją na plecach i wezwę pogotowie ratunkowe. Położę ją w pozycji bezpiecznej, włożę zwinięty sweter/bluzę pod głowę i wezwę pogotowie. Położę ją na lewym boku, wezwę pogotowie i oczekując będę monitorować jej stan, sprawdzając czy oddycha. Położę ją na prawym boku, wezwę pogotowie i oczekując będę monitorować jej stan, sprawdzając czy oddycha. 3 / 15 Ktoś w twoim otoczeniu poparzył sobie rękę wrzątkiem. Co robisz? Źródło: Unsplash Przykładam lód (np. paczkę mrożonek z zamrażalnika) Smaruję oparzenie oliwką dla dzieci lub tłustym kremem. Chłodzę miejsce oparzenia strumieniem chłodnej, bieżącej wody. Robię opatrunek z gazy i bandaża. 4 / 15 Osoba w twoim otoczeniu upada i dostaje ataku drgawek. Bezwiednie oddaje mocz, a z jej ust zaczyna toczyć się piana, ciałem targają drgawki. Co robisz? Źródło: Fotolia Klękam za głową poszkodowanego i między kolanami unieruchamiam jej głowę. Szukam przedmiotu, który mógłbym umieść w ustach poszkodowanego, żeby nie odgryzł sobie języka. Z użyciem siły ułożę poszkodowanego w pozycji bezpiecznej, żeby nie zakrztusił się śliną lub wymiocinami. Odsunę niebezpieczne przedmioty wokół poszkodowanego, podłożę coś miękkiego pod jego głowę i wezwę pomoc. 5 / 15 W przypadku osoby dorosłej stosunek uciśnięć klatki piersiowej do oddechów ratowniczych wynosi: 30:2 15:2 15:5 30:5 6 / 15 Kto może użyć AED (automatyczny defibrylator zewnętrzny)? Źródło: 123RF Ratownik medyczny Strażak Policjant Każda osoba, posiadająca certyfikat ukończenia kursu pierwszej pomocy Każdy z nas 7 / 15 W jakiej sytuacji możesz przerwać masaż serca? Źródło: Fotolia Gdy opadnę z sił, na miejscu zdarzenia pojawi się niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia, poszkodowanemu wróci spontaniczny oddech Gdy na miejscu zdarzenia pojawi się niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia lub gdy stwierdzę zgon Gdy stwierdzę zgon lub opadnę z sił Gdy przyjedzie pogotowie ratunkowe i przejmie pacjenta, gdy opadnę z sił, gdy stwierdzę zgon 8 / 15 Pierwsza i najważniejsza rzecz, którą musisz zrobić, gdy jesteś świadkiem wypadku i ruszasz na pomoc, to: Źródło: Fotolia Muszę wezwać pogotowie. Muszę ocenić, czy jest bezpiecznie. Muszę ocenić liczbę poszkodowanych. Muszę przypomnieć sobie zasady pierwszej pomocy, by nikomu nie zrobić krzywdy. 9 / 15 Nie chcę wykonywać sztucznego oddychania. Czy w takiej sytuacji masaż serca ma sens? Źródło: Fotolia Tak Nie 10 / 15 Pod twoją opieką dziecko napiło się środka żrącego do czyszczenia toalet. Co robisz? Źródło: Fotolia Natychmiast podaję do picia mleko i wiozę dziecko do szpitala. Prowokuję wymioty u dziecka i wzywam pogotowie. Natychmiast wzywam pogotowie. Podaję do picia wodę i wzywam pogotowie. 11 / 15 Pozycja bezpieczna, w jakiej należy ułożyć poszkodowanego to: Źródło: Fotolia Pozycja na boku z jedną ręką przy plecach, a drugą zgiętą w łokciu pod twarzą Pozycja na plecach z rękami wzdłuż ciała i uniesionymi nogami Pozycja na prawym boku ze zgiętymi nogami w kolanach 12 / 15 Pomoc w przypadku złamania zamkniętego polega na: Źródło: Pixabay Unieruchomieniu stawu poniżej złamania Unieruchomieniu stawu powyżej złamania Unieruchomieniu obu stawów - powyżej i poniżej złamania 13 / 15 Masaż serca u niemowlęcia prowadzi się: Źródło: Fotolia Dwoma palcami Jedną ręką Dwoma rękoma Tylko osoby z wykształceniem medycznym mogą prowadzić masaż serca u niemowląt 14 / 15 Rękoczyn Heimlicha stosujemy w przypadku... Źródło: Pixabay Krwawienia z rany kłutej Zadławienia Wymiotów Wybicia barku 15 / 15 Tępo ucisku mostka podczas reanimacji u osoby dorosłej powinno wynosić (liczba uciśnięć/min): Źródło: Pixabay 100/min. 90/min. 80/min. 70/min. Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Firma American Way „Korzystała ze szkoleń on- line z zakresu BHP dla kadry kierowniczej i oraz pracowników administracyjno – biurowych, przygotowanych przez firmę BHP-PPOŻ Szkolenie i Doradztwo na platformie www.e-bhpszkolenia.pl .Potwierdzamy wysoki poziom merytoryczny; zakres tematyczny jest przedstawiony w stopniu wyczerpującym w bardzo przystępny sposób dla uczestników szkolenia. napisał/a: gadul123 2009-11-11 20:59 Po pierwsze witam serdecznie, jestem tu nowy ;) po drugie jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie, ale nie wiedziałem gdzie te pytania wstawić. Do rzeczy: Mam dwa pytanka odnośnie pierwszej pomocy: 1. Nie raz na filmach widziałem jak podczas dławienia/duszenia się pacjenta lekarz przecinał mu krtań. W związku z tym a) gdzie to się dokładnie przecina jak głęboko b) w jakich przypadkach c) czy jak to przetnę, to czy należy wstawić jakąś rurkę aby krew do płuc się nie dostała? 2. Jak należy się zachować podczas zapaści płuc oraz migotania przedsionków - da radę to wykryć podczas wypadku ? napisał/a: maryjka6 2009-11-11 22:37 Witam! Czynność, o ktorą pytasz z pewnością nie może byc przez Ciebie wykonywana, ponieważ wymaga wiedzy i umiejętności i wbrew pozorą nie jest tak łatwa do wykonania jak na filmach- a zakladam , ze nie masz wyksztalcenie medycznego. Myślę, że na filmach widziałeś jeden z zabiegów przecięcia więzadla pierścienno-tarczowego. Mogła być to konikotomia lub tracheostomia nie wiem jak wyglądal ten zabieg, więc nie mogą w 100% napisać o czym mowa. Jeśli chodzi o konikotomię, domyślam się, że może właśnie to widzialeś....polega ona na nacięciu więzadla pierścienno-tarczowego zlokalizowanego pomiędzy chrząstką tarczowata a pierścieniowatą. Jak dotkniesz wynioslości krataniowej na swojej szyi to pomiędzy dwiema chrząstkami wyczujesz przerwę, to jest to miejsce. Taki rodzaj zabiegu wykonuje się przy niedrożności drog oddechowych, jeśli inne metody- mniej inwazyjne nie przynoszą poprawy stanu to prowadzeniu wentylacji, czyli poprostu umożliwieniu oddychania. Są specjalne zestwy do konikotomii, konikopunkcji, tracheotomii, tracheostomii i w każdym z nich zostawia się rurkę, mandryn igly, itp. po to aby moc prowadzic wentylację, a nie po to żeby krew dostawała się do pluc. Co do migotania przedsionków. Pytasz o to czy bylbys w stanie je stwierdzić....myślę, że tak chociaż nie móglbyś postawić z pewnością diagnozy, że to jest wlaśnie migotanie przedsionkow, poniewaz jest wiele schorzeń dających takie objawy i tak naprawdę nawet lekarz może potwierdzić je dopiero po wykonaniu EKG. Pacjent z migotaniem przedsionkow może skarżyc się na uczucie kołatania serca, jego tętno będzie niemiarowe...możesz ja zbadac na tętnicy szyjnej...jednak nie zaleca się sprawdzania tętna przez osoby nie przeszkolone. Pytasz rownież o zapaść plucną...nie bardzo wiem co rozumiesz pod tym okresleniem...? Odmę- zapadnięcie się pluca? Objawami odmy są duszności, ból w klatce piersiowej, omdlenie. Odma wiąże się z wieloma objawami w zależności od jej rodzaju. Najlepszym powierdzeniem odmy jest osluchani pacjenta, w zapadniętym plucu nie będziemy slyszeli szmerow pęcherzykowych. Jeśli np. poszkodowany ma widoczną ranę w klatce piersiowej i przy tym problemy z oddychaniem to możesz podejrzewąc odmę. Jeśli poszkodowany będzie miał ranę w klatce pier należy zalożyć opatrunek foliowy, tylko, że przykleić go z 3 stron pozostawiajć jeden brzeg odklejony. Możesz polożyć taka osobe na tym boku gdzie jest to zapadnięte płuco...Można tu by opisywać w nieskonczoność przypadki odmy, zadlaiweń, więc jeśli nie uzyskałeś konkretnej odpowiedzi napisz co chcesz wiedzieć, postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam napisał/a: gadul123 2009-11-11 22:45 No bardzo mi pomogłeś :) to może skupmy się na przecięciu więzadła pierścienno-tarczowego. Mógłabyć lepiej opisać gdzie dokładnie jest to miejsce które należy naciąć ? podejrzewam że cięcie robi się około 1cm - 2cm wzdłuż kręgosłupa + max 2cm na głębokość a następnie wsadzamy tam rurkę? Teraz druga sprawa: napisałaś że wykonuje się to wtedy gdy mniej inwazyjne pomysły przestają działać - tzn. dokładnie jakie mniej inwazyjne - np. intubacja ? Oglądając np. House-a dostrzegam że w życiu codziennym może się zdarzyć kupa dziwnych trudnych sytuacji - przecież każde dziecko może wziąć np. mrówkę do buzi i połknąć - ta go urządli i mamy gotowy obrzęk - karetka za nim przyjedzie to z dziecka zostanie trochę mięsa. więc wydaje mi się że to jest istotne aby znać takie przydatne techniki (to samo jak np. wypadek samochodowy jest). napisał/a: maryjka6 2009-11-12 09:15 Wnioskuję, że skupiamy się na konikotomii...Co do miejsca...jak pisalam wcześniej... masz budowe krtani...zdjęcie świetnie obrazuje to co napisalam wczesniej...patrz wyżej! Masz rację co do metod mniej inwazyjnech, przede wszystkim do nich należy udrożnienie drog odechowych, przyrządowe udrażnianie drog oddechowych: rurki ustno-gardlowe, maski kratniowe, comitube, również intubacja, ale też jeśli jest to ciało obce to można sprobowac je usunąć jesli da się wyciągnąć palcami. Jesli te metody zawodzą...cialo obce jest zbyt głęboko, występuje obrzek to wykonuje sie wlaśnie te zabiegi. Opiszę konikotomię....znamy juz miejsce, nastepnie wykonujemy podluzne nacięcie skory, jesli mamy już uwidocznioną błonę to pogłębiamy nacięcie przecunająć ją. Średnicę nacięcia powieksz sie przy uzyciu specjalnym narzedzi np. hakow czy rozszerzadła i do tchawciy wprowadza sie rurke tracheostomijną lub igłę z plastikową kaniulą ( to jakby taka rurka , ktora zostaje w tchawicy po usunięciu igly, bardzo podobny mechanizm do zalożenie wenflonu). Piszesz, ze jest to przydatną techniką i masz rację. Bardzo ważna jest tutaj znajomośc anatomii, umiejętność nacięcia i założenie kaniuli czy rurki...chociaz może wydaje Ci sie to takie proste i oczywiste...tniemy, wkładamy rurkę...no niestety nie jest to takie banalne, ale zawsze możesz udac się na jakies kursy choćby pierwszej pomocy, ktore nauczą się moż enie konikotomii ale podstaw udzielania pierwszej pomocy! Pozdrawiam napisał/a: gadul123 2009-11-12 14:07 Pierwszą pomoc jako tako znam, jednak bardziej mnie interesuje większa wiedza na ten temat, jest przecież mnóstwo filmów gdzie to się widzi jednak mało osób wie co to jest i jak to stosować. Dlatego też postanowiłem się dokształcić w tej materii ;) Są gdzieś kursy z pierwszej pomocy w takich przypadkach? Chodzi mi o cięcie tej krtani. napisał/a: maryjka6 2009-11-13 09:18 Jeśli interesuje Cie pierwsz pomoc to prpopnuje podjęciw studiow medycznych...tak naprawdę to tylko tam się tego nauczysz! napisał/a: Vattier 2009-11-13 19:18 napisal(a):Opiszę konikotomię....znamy juz miejsce, nastepnie wykonujemy podluzne nacięcie skory Konikotomię wykonuje się poprzez poprzeczne nacięcie, a nie podłużne! Taki jest sens tego zabiegu - jest to pomoc doraźna, wykonywana nagle i min. tym właśnie różni się od tracheotomii, która wykonywana jest podłużnie i w warunkach szpitalnych. Gdyby konikotomia (czyli zabieg często wykonywany w warunkach polowych) była wykonywana podłużnie, to można by przeciąć całą masę naczyń dochodzących do tarczycy i jedyne w czym można by pacjentowi wówczas pomóc, to chyba w szybszym zejściu (zadławiłby się własną krwią zanim dojechałby do szpitala). napisał/a: xxyz 2009-11-16 00:59 maryjka6 napisal(a):Jeśli interesuje Cie pierwsz pomoc to prpopnuje podjęciw studiow medycznych...tak naprawdę to tylko tam się tego nauczysz! hehe akurat z tym bym sie nie zgodzila ;) napisał/a: maryjka6 2009-11-20 23:34 Z kontekstu wypowiedzi wynika, że na studiach medycznych nauczą Cię konikotomii, osobiście nie znam kursow pierwszej pomocy, na ktorych mozna nauczyc się konikotomii w praktyce.... napisał/a: maryjka6 2009-11-24 17:14 Konikotomia: należy wykonać podłużne nacięcie skóry w osi ciała ponad błoną pierscienno-taczową...medycyna ratunkowa pod wyd jakubaszki wyd. 2 rok 2009 str 14 napisał/a: Vattier 2009-11-24 18:41 "Konikotomia. Etap I: Nacięcie skóry. Chrząstkę tarczowatą ujmuje operator lewym kciukiem i lewym palcem wskazującym tak, by skóra była dobrze napięta. Skalpelem trzymanym prawą ręką nacina poprzecznie skórę, a nastepnie blaszkę powierzchowną powięzi szyi". [Iwankiewicz S., Tracheotomia, PZWL, Warszawa 2008, s. 23]. Poza tym pamiętam jak nam asystentka na zajęciach tłumaczyła. Najwyraźniej w Twojej książce jest błąd. napisał/a: Epitaph 2013-05-10 12:54 Witam, mam pytanie. (Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jestem tu pierwszy raz Jeżeli nie, proszę o przeniesienie) Mój chłopak miał dwa razy zapadnięte płuco. Jest to spontaniczna odmiana Odmy Opłucnej - jest bardzo wysoki i szczupły więc ma do tego skłonność:( Ma bliznę po operacji na prawym boku pod pachą. Często skarży się na bóle w klatce piersiowej i musi na chwilę przysiąść np. po alkoholu lub papierosie. Chciałabym wiedzieć co mam robić, jak się mam zachować gdyby nagle dostał ataku i zaczęło by go strasznie boleć (jakby płuco się znowu zapadło) Czy mam zadzwonić po karetkę i czekać, czy może istnieje jakaś pierwsza pomoc w takim przypadku, która mogłaby chociaż uśmierzyć ból. Proszę o radę, z góry dziękuję. Test ze znajomości zasad BHP. Ilość pytań: 28 Rozwiązywany: 119059 razy. Rozwiąż test Pobierz PDF Fiszki Powtórzenie Nauka.
Liczbę pytań testowych w eliminacjach pisemnych oraz czas na rozwiązanie testu ustala komitet organizacyjny. Stopień trudności pytań powinien być zróżnicowany dla grup wiekowych. W eliminacjach ustnych ( określanych mianem rozgrywek finałowych danego szczebla ), może startować od 3 do 5 zawodników w każdej grupie wiekowej
1) Kto ma obowiązek udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej? a) wszyscy b) tylko wykwalifikowane osoby c) tylko lekarz 2) Pod jaki numer trzeba zadzwonić aby wezwać pogotowie? a) 999 b) 998 c) 112 3) Oddech u osoby nieprzytomnej sprawdzamy: a) przykładając lusterko do ust b) przykładając wyświetlacz telefonu pod nos c) trzema zmysłami- wzrokiem, słychem i czuciem 4) Świadek wypadku w pierwszej kolejności powinien: a) udzielić pierwszej pomocy b) wezwać pomoc c) zabezpieczyć miejsce wypadku 5) Właściwy stosunek oddechów do uciśnięć mostka wynosi: a) 30 uciśnięć - 2 oddechy b) 15 uciśnięć - 5 oddechów c) 5 uciśnięć - 2 oddechy 6) Jakie jest prawidłowe ułożenie rąk podczas uciskania serca? a) centralnie na mostku b) w dolnej połowie mostka c) w najwyższej części mostka 7) Prawidłowe tempo uciśnięć mostka u osoby dorosłej wynosi: a) 80/min b) 100/min c) 60/min Ranking Ta tablica wyników jest obecnie prywatna. Kliknij przycisk Udostępnij, aby ją upublicznić. Ta tablica wyników została wyłączona przez właściciela zasobu. Ta tablica wyników została wyłączona, ponieważ Twoje opcje różnią się od opcji właściciela zasobu. Wymagane logowanie Opcje Zmień szablon Materiały interaktywne Więcej formatów pojawi się w czasie gry w ćwiczenie.
Recertyfikacja polega na ponownym przystąpieniu do egzaminu KPP (teoretycznego oraz praktycznego). Egzamin przeprowadzany jest w taki sam sposób jak przy pełnym kursie kwalifikowanej pierwszej pomocy. Obejmuje te same elementy, nie różni się niczym. Część teoretyczna to test składający się z 30 pytań z bazy 250 z Centrum Egzaminów
Kierowca nie powinien mieć problemu zwłaszcza z pytaniami dotyczącymi przepisów – urzędowa baza zawiera pytania w większości dość proste, a do tego ilustrowane zdjęciami, które często mówią wystarczająco wiele (w przypadku pytań, do których nie przewidziano ilustracji, dodaliśmy własne). Gorzej może być, choć nie powinno, z pytaniami „specjalistycznymi” dotyczącymi np. reakcji na trudne warunki atmosferyczne: tu powinien odpowiadać za nas zdrowy rozsądek. Pomyślmy wtedy: o co chodzi autorowi pytania? Sprawdź swoją wiedzę w naszych pozostałych quizach! I teraz najważniejsze: czasu na odpowiedzi nie ma wiele, w warunkach prawdziwego egzaminu pojawia się stres. W domu jest łatwiej. A zatem: spróbujcie odpowiedzieć poprawnie na wszystkie 20 pytań w ciągu kwadransa – powinno się udać. 1. Czy na jezdni oznaczonej tym znakiem wolno Ci zawrócić? Nie Następne pytanie Zdecydowanie nie wolno! Przepis mówi: „Znak B-23 „zakaz zawracania” zabrania kierującym zawracania do najbliższego skrzyżowania włącznie.” 2. Czy w tej sytuacji powinieneś oczekiwać, że następnym sygnałem będzie światło zielone? W sytuacji jak na zdjęciu nie ma mowy o przypadku: „sygnały czerwony i żółty, nadawane jednocześnie – zakaz wjazdu za sygnalizator; sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony.” 3. Czy w tej sytuacji sygnał świetlny nadawany dla Twojego pasa ruchu zezwala Ci na zawracanie? Nie Następne pytanie Widząc sygnalizator kierunkowy (ze strzałkami w kolorach czerwonym, żółtym i zielonym) powinniśmy pamiętać, że „sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami)”. A zatem: zawrócenie za sygnalizatorem S-3 jest możliwe tylko, gdy jeden z grotów wyświetlanych strzałek skierowany jest w dół. 4. Czy w tej sytuacji nadawany sygnał świetlny oznacza, że podczas jazdy w prawo nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu? Tak Następne pytanie Nie mylcie sygnalizatora S-3 (jak na fot.) z „zieloną strzałką” wyświetlaną przez sygnalizator S-2 (gdy zielona strzałka jest odseparowana od głównego sygnalizatora i oznacza zezwolenie na warunkowy skręt np. w lewo). Tu „sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu”. 5. Czy w przedstawionej sytuacji jesteś ostrzegany o zbliżaniu się do jednego niebezpiecznego zakrętu w prawo? Tak Następne pytanie To jeden z najprostszych, budzących najmniej wątpliwości, znaków drogowych (A-1): ostrzega przed pojedynczym zakrętem 6. Czy w tej sytuacji, poza obszarem zabudowanym, dozwolone jest wyprzedzenie z prawej strony jadącego przed Tobą pojazdu? Tak Następne pytanie W Kodeksie drogowym jest taki przepis: „dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7 na jezdni jednokierunkowej;”. Tu mamy jezdnię jednokierunkową, można wyprzedzać z prawej. Podobnie jest na autostradzie. 7. Czy w tej sytuacji widoczny sygnał zezwala Ci na wjazd za sygnalizator, jeżeli nie utrudnisz tym ruchu pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka? Nie Następne pytanie Przepisy nie przewidują wyjątków – za sygnalizator, który wyświetla czerwone światło, wjeżdżać nie wolno. 8. Czy znak ustawiony na prawej jezdni oznacza zakaz ruchu w obu kierunkach? Tak Następne pytanie Ten znak się nawet tak nazywa: „Zakaz ruchu w obu kierunkach”. Przepis mówi: 1. „znak B-1 „zakaz ruchu w obu kierunkach” oznacza zakaz ruchu na drodze pojazdów, kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy; znak może być ustawiony na jezdni.” 9. Czy w przedstawionej sytuacji wolno Ci skręcić w prawo? Nie Następne pytanie Nie, gdyż wiązałoby się to z wjazdem za znak „zakaz wjazdu”. 10. Która z wymienionych czynności może zwiększyć bezpieczeństwo podczas jazdy po zaśnieżonej drodze? Hamowanie wyłącznie przy użyciu hamulca ręcznego Zdecydowane przyspieszanie Stosowanie opon zimowych Następne pytanie Tu konieczny jest wybór prawidłowej odpowiedzi przez eliminację ewidentnie złych. Ani hamowanie wyłącznie ręcznym, ani zdecydowane przyspieszanie nie zwiększa bezpieczeństwa zimą. 11. Kierujesz samochodem osobowym podczas ulewnego deszczu. Którą z wymienionych czynności należy wykonać po wjechaniu w koleinę wypełnioną wodą? Płynnie zmniejszyć prędkość Zdecydowanie przyspieszyć Płynnie zmniejszyć prędkość Następne pytanie Gwałtowne, paniczne manewry nie są wskazane podczas jazdy w trudnych warunkach. 12. Czy w tej sytuacji masz obowiązek zmniejszyć prędkość pojazdu, gdy na drodze nie ma pieszych? Nie Następne pytanie Odpowiedź na to pytanie nie jest całkiem oczywista, gdyż przepis rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych mówi: „kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających”. No ale skoro nie ma pieszych w obrębie przejścia, to zwalniać nie trzeba. 13. Czy w tej sytuacji, przejeżdżając przez białą przerywaną linię, zmieniasz pas ruchu? Nie Następne pytanie Jeśli na drodze występują jednocześnie znaki poziome barwy białej i żółtej, to należy stosować się do żółtych. 14. Czy w tej sytuacji wolno Ci zmienić pas ruchu na lewy, jeżeli zamierzasz skręcić w lewo? Nie Następne pytanie Po lewej stronie mamy „linię jednostronnie przekraczalną” – to znak poziomy P-3. Granicy wyznaczanej przez ten znak nie wolno jej przekraczać od strony linii ciągłej. Teraz już za późno na skręt – trzeba jechać prosto! 15. Czy wolno Ci skręcić w lewo przed przejściem dla pieszych? Nie Następne pytanie Po lewej stronie mamy „linię jednostronnie przekraczalną” – to znak poziomy P-3. Granicy wyznaczanej przez ten znak nie wolno jej przekraczać od strony linii ciągłej. Teraz już za późno na skręt – trzeba jechać prosto! 16. Jesteś świadkiem potrącenia pieszego. Jak powinieneś się zachować? Nie podejmować działań, gdyż pomocy musi udzielić sprawca wypadku Zatrzymać się, wezwać pomoc medyczną i udzielić pierwszej pomocy poszkodowanemu Zatrzymać się, wezwać pomoc medyczną i udzielić pierwszej pomocy poszkodowanemu Następne pytanie Nie jest powiedziane, że to sprawca ma pomagać ofiarom wypadku. Każdy ma obowiązek pomóc ofiarom wypadku! Z obowiązku świadczenia pomocy jesteśmy zwolnieni tylko, gdy już ktoś wziął to na siebie i dalsza pomoc jest zbędna. 17. Z jaką maksymalną dopuszczalną prędkością wolno Ci kierować samochodem osobowym po drodze za tym znakiem? 90 km/h Następne pytanie Na obszarze niezabudowanym, na jezdni dwukierunkowej z jednym pasem ruchu w każdą stronę maksymalna dozwolona prędkość to 90 km/h. 18. Podczas wykonywania którego z wymienionych manewrów masz obowiązek zachować odstęp nie mniejszy niż 1 metr od pojazdu? Wymijania samochodu osobowego Omijania dowolnego pojazdu Wyprzedzania roweru Następne pytanie Kodeks drogowy nie podaje konkretnej odległości, w jakiem należy omijać lub wyprzedzać samochody. Wyjątek dotyczy jednośladów, także motocykli: minimalna odległość podczas wyprzedzania np. roweru to 1 metr. Uwaga: rower to też pojazd! 19. Jak dwukrotne zwiększenie prędkości samochodu osobowego wpływa na długość jego drogi hamowania? Zwiększa dwukrotnie długość drogi hamowania Zwiększa czterokrotnie długość drogi hamowania Nie powoduje zmiany długości drogi hamowania Zwiększa czterokrotnie długość drogi hamowania Następne pytanie To jest wartość orientacyjna, ale z reguły bliska rzeczywistej: podwójna prędkość = cztery razy dłuższa droga hamowania. 20. Czy w tej sytuacji wolno Ci wyprzedzić jadący przed Tobą pojazd? Nie Następne pytanie Nie, ponieważ trzeba by w tym celu przekroczyć linię podwójną ciągłą, co jest zabronione. Twój wynik: Źle, źle, źle! Naprawdę, czy to było aż takie trudne? Jeśli dysponujesz jakimkolwiek uprawnieniem do kierowania pojazdami, to... dobra rada: odnieś je do sklepu, w którym je kupiłeś/aś! Twój wynik: Słabo, słabo! Na dziś masz małe szanse, aby zdać egzamin na prawo jazdy. Jeśli już je masz, to biada nam wszystkim! Twój wynik: Mogło być gorzej... ...ale mogło by też być lepiej! Jeśli na 20 prostych komunikatów na drodze rozpoznajesz źle 25 proc. z nich lub więcej, to warto się troszeczkę douczyć. Prawda? Twój wynik: Lepiej niż gorzej! Choć wciąż ryzyko, że oblałbyś prawdziwy egzamin jest duże. Twój wynik: Doskonale! Wiesz o co chodzi – tylko tyle i aż tyle.Pierwszeństwo przejazdu na Skrzyżowaniu. Skrzyżowania drogowe. Aktualny test na prawo jazdy. Pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniu. Ilość pytań: 20 Rozwiązywany: 151811 razy. Rozwiąż test Pobierz PDF Fiszki Powtórzenie Nauka.
Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 Gimnazjum Dorośli Liceum Technikum Angielski Oxford Repetytorium Ósmoklasisty Past Participle. Pierwsza myśl, pierwsza odpowiedź Odkryj karty. wg Eprimus1. WOS. Pierwsza wolna elekcja Brakujące słowo. wg Aleksandra180. Klasa 6 Historia. Pierwsza pomoc w różnych przypadkach Test. wg Awieczorek. .